3 marca 2017

Dziękujemy za zaufanie – wPolityce.pl i tygodnik „wSieci” najbardziej opiniotwórczymi mediami w Polsce

Tygodnik „wSieci” zajął pierwsze miejsce w rankingu najchętniej cytowanych tygodników opinii w Polsce. Według opublikowanych przez Instytut Monitorowania Mediów danych dotyczących cytowalności mediów w styczniu 2017 roku, „wSieci” wyprzedził „Newsweeka” i „Do Rzeczy”. Także portal wPolityce.pl utrzymał wysokie notowania i zajął w styczniu drugie miejsce wśród portali internetowych – za Onet.pl. Warto zaznaczyć, że w podsumowaniu za cały ubiegły rok, które obejmuje prasę, radio, telewizję i internet znalazły się tylko dwa portale – wp.pl i wPolityce.pl.

- Wyniki cytowalności bardzo nas cieszą. To oznacza, że tygodnik "wSieci" zajmuje ważne miejsce na mapie polskich mediów – mówi Jacek Karnowski, redaktor naczelny tygodnika „wSieci”. - Są też dowodem na to, że nawet mała grupa medialna, która wyrosła z oddolnej, prywatnej inicjatywy – stworzenia niespełna 7 lat temu portalu wPolityce.pl i kilka lat później – tygodnika opinii, ma szanse konkurować z medialnymi potentatami i osiągać sukcesy.

Analizę częstotliwości cytowania poszczególnych mediów przez inne media na podstawie przekazów prasowych, telewizyjnych i radiowych przeprowadził Instytut Monitorowania Mediów w okresie od 1 do 31 stycznia 2017 roku.

Warto przypomnieć, że w rankingu opiniotwórczych mediów za cały 2016 rok wśród wszystkich portali internetowych, wPolityce.pl zajmuje drugie miejsce. Jest też jedynym portalem konserwatywnym z miejscem w pierwszej dziesiątce najchętniej cytowanych mediów w Polsce.

- W ubiegłym roku w tyle pozostawiliśmy tak duże serwisy, jak Onet, TVN24.pl, Wyborcza.pl i Gazeta.pl. Sukces daje nam energię, by codziennie przygotowywać dla naszych odbiorców jeszcze lepszy, aktualny i opiniotwórczy serwis internetowy – mówi Marzena Nykiel, redaktor naczelna portalu wPolityce.pl. – Potwierdza też naszą wiarę, że odbiorcy doceniają wolne, autentyczne i szczere opinie na temat bieżących wydarzeń w Polsce.

Świetne wyniki odnotowuje także tygodnik „wSieci”, który wraz z portalem wPolityce.pl znalazł się w pierwszej dwudziestce wszystkich mediów - uwzględniających zarówno tytuły prasowe, jak i stacje telewizyjne i radiowe za 2016 rok. Teraz (ranking za styczeń 2017) tygodnik „wSieci” może pochwalić się pierwszym miejscem wśród tygodników opinii.

Wydawcą obu tytułów jest Grupa Medialna Fratria, która od stycznia zaprasza odbiorców wPolityce.pl i „wSieci” do stworzonej na portalu społeczności czytelników – Sieci Przyjaciół. Inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem oferując łatwy dostęp do subskrypcji tygodnika „wSieci” w pakiecie z miesięcznikiem „wSieci Historii”, na wszystkich urządzeniach – komputerze, smartfonie i tablecie. Specjalnie dla członków Sieci Przyjaciół redakcja publikuje wydania „wSieci Extra”. Do Sieci Przyjaciół dołączyć można poprzez konto wPolityce.pl oraz pod adresem – www.siecprzyjaciol.pl .