14 grudnia 2015

Zmiana na stanowisku prezesa wydawnictwa Fratria

W związku z dynamicznym rozwojem i dążeniem do nieustannej poprawy osiąganych wyników, wydawnictwo Fratria sp. z o.o. ma przyjemność poinformować o zmianach w zarządzie spółki. Funkcję prezesa zarządu Fratrii obejmie były prezes Telewizji Polskiej SA, prezes spółki Apella Romuald Orzeł.

Dotychczasowy prezes wydawnictwa, Tomasz Przybek pozostaje w zarządzie Fratrii, w której portfolio znajdują się wysokonakładowe tytuły prasowe, na czele z tygodnikiem „wSieci” – liderem w segmencie tygodników konserwatywnych oraz popularne portale internetowe, wśród których dominuje „wPolityce.pl” – lider opinii i jeden z największych polskich portali poświęconych tematyce politycznej, wielokrotnie zyskujący miano lidera cytowalności w swoim segmencie. Listę wydawnictw Fratrii uzupełniają m.in. prestiżowa „Gazeta Bankowa”, wydawany w tabloidowym charakterze tygodnik „ABC”, magazyn „wSieci Historii” oraz portal gospodarczy „wGospodarce.pl”.

- Zachodzące przekształcenia są efektem dążenia do zintensyfikowania obecności tytułów i portali Fratrii na polskim rynku mediów. Zamierzamy w pełni wykorzystać połączony potencjał Apelli – jednej z największych i najbardziej prężnych agencji marketingowych na polskim rynku oraz wydawnictwa Fratria. Jestem pewien, że zacieśniona współpraca Apelli i Fratrii już wkrótce przyniesie wymierne efekty, które odczuje nie tylko branża medialna, ale przede wszystkim czytelnicy naszych gazet i portali – zaznacza Romuald Orzeł, który obejmując funkcję prezesa spółki Fratria pozostaje na czele Apelli.

Michał Karnowski, członek zarządu spółki podkreśla - Zarówno ja, jak i Jacek Karnowski, z dużą radością przyjmujemy decyzję o wzmocnieniu władz Fratrii sp. z o.o. przez przejście z Rady Nadzorczej na funkcję prezesa pana Romualda Orła. Z punktu widzenia planów rozwojowych Spółki, ambicji zespołu dziennikarskiego, wartości dla reklamodawców, a przede wszystkim interesu czytelników i widzów naszych tytułów, to decyzja optymalna. Zachowujemy wszystko to, co dotychczas decydowało o naszym sukcesie: prezes Tomasz Przybek pozostaje w zarządzie i będzie kontynuował nadzór oraz prace rozwojowe nad ważnymi dla spółki działami. Z kolei objęcie przez Romualda Orła stanowiska prezesa przynosi spółce ten zastrzyk doświadczenia i dynamizmu, który pozwoli na szybkie osiągnięcie zamierzonego, kolejnego etapu rozwoju i realizację nowych projektów. Warto podkreślić, że jako prezes Rady Nadzorczej Romuald Orzeł był od początku istnienia spółki, od już ponad trzech lat, osobą kluczową dla naszego przedsięwzięcia.

Spółka Fratria informuje także, iż zachodzące zmiany nie wpływają na wydawane tytuły, ani aktualny skład zespołów redakcyjnych. Nadzór merytoryczny nad prezentowanymi treściami sprawują – jak dotychczas Michał Karnowski oraz Jacek Karnowski, redaktor naczelny tygodnika „wSieci”.

- Przekazując ster wydawnictwa, z którym jestem związany od samego początku jego działalności, w dobre ręce, zamierzam dalej pracować na jego sukces. Wiem że przed Fratrią otwierają się nowe perspektywy i należy je wykorzystać – zaznacza Tomasz Przybek.